Депозитна система – опит от чужбина

Обхватът на депозитните системи постоянно нараства като на картата на Европа можете да видите всички държави са въвели или са в процес на въвеждане на депозитна система. Системата работи успешно в 10 европейски държави – Швеция (от 1984 г.), Исландия (от 1989 г.), Финландия (от 1996 г.), Норвегия (от 1999 г.), Дания (от 2002 г.), Германия (от 2004 г.), Естония и Нидерландия (от 2005 г.), Хърватия (от 2006 г.) и Литва (от 2016 г.). Други 10 страни и региони в Европа: Шотландия (Обединеното кралство), Беларус, Словакия, Латвия, Малта, Румъния, Англия, Португалия, Каталуния (Испания) и дори Турция.

Как работи депозитната система в различните страни?

Швеция

В Швеция депозитната система се стопанисва от Returpack, която е собственост на бутилиращия бизнес. Във видеото можете да видите процеса на работа на системата.

На 3 юни 2021 г. се проведе уебинар на тема „Депозитните системи в Европа: Опитът на Финландия и Литва”. Събитието беше част от поредицата „Депозитните системи в Европа” на тема системите за възвръщаем депозит за опаковки за напитки, първото от които се състоя в края на февруари.

По време на второто издание на 3 юни разгледахме по-задълбочено две вече утвърдени депозитни системи – тези във Финландия и Литва. Наши гости бяха Томи Вихавайнен, директор на оператора Palpa, който управлява депозитната система във Финландия, и Саулиус Галадаускас, председател на управителния съвет на литовския администратор на депозитната система.