Автор на текста за варовик: Васил Къдринов, социолог. Български център за зелена икономика

РЕЗЮМЕ

От няколко години „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД сключва през борсата договори на стойност десетки милиони лева за доставка на варовик за сероочистващите си инсталации. Неизменният изпълнител на тези договори е фирма „Персенк Инвест” ООД и няколко свързани с нея дружества. Доставките на огромни количества варовик се извършват почти изцяло с автомобилен транспорт. Взимат се от находище „Куртово Конаре” в област Пловдив, отстоящо на 137 км по права линия (175 км по шосе) от ТЕЦ-а.

В същото време, електроцентралата може да се снабдява с варовик от два или три пъти по-близки находища, и то при по-ниски цени. Освен със значително по-високи разходи и „червени флагове“ в процедурата, спорният избор на доставчик на варовик от страна на ръководството на „ТЕЦ Марица Изток 2“ е свързан с ненужни емисии на отработени газове от камионите и сериозни прахови емисии.

Населението на плодородното село Куртово Конаре, наброяващо над 2600 жители, търпи тежки неблагоприятни последици от дейността на кариерата. Оскъпените доставки на варовик за „ТЕЦ Марица Изток 2” се превръщат в средство за облагодетелстване на добивна и транспортни фирми и в крайна сметка в схема за ограбване на гражданите и бизнеса, които заплащат с по-висока цена на електроенергията трупащите се загуби на неефективното държавно дружество.

Снимка: Кариерата на „Персенк Инвест“ ООД на Бесапарските ридове край Куртово Конаре. Снимка: БЦЗИ

Можете да прочетете пълния доклад тук:

Оскъпяване на доставките на варовик за ТЕЦ Марица Изток 2

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab