За втора поредна година стана ясно, че Coca-Cola, Nestlé, Mondelēz International са водещите световни замърсители с пластмаса в световен мащаб, а също и у нас.

За пръв път по време на традиционното планинско почистване на За Земята в края на август в Западните Родопи се проведе почистване, съчетано с одит на най-замърсяващите предмети и марки (т.нар. “бранд одит” от англ. Brand audit). Този подход разкрива кои производители са отговорни за пластмасовото замърсяване. Почистването в Западните Родопи бе едно от 484-те паралелни инициативи по повод световния ден за почистване (World Clean-up Day, https://www.worldcleanupday.org ). През 2019 г. в световното движение “Освободи се от пластмасата” (Break free from plastic) се включиха повече от 200 организации от над 50 страни на 6 континента, които заедно с над 70 000 доброволци извършиха бранд одити и предоставиха данните за доклада “Брандирани – том 2: Кои са световните корпорации зад пластмасовото замърсяване” “BRANDED Volume II: Identifying the World’s Top Corporate Plastic Polluters.”

Ръководството за бранд одит / одит на най-замърсяващите марки, е достъпно на български език тук. Свалете и формата за попълване и визуален гаайд как да разпознавате и групирате различните видове пласмаса.

По време на тазгодишното почистване доброволците на За Земята откриха най-много отпадъци в сметища около хижите, трупани там в продължение на десетилетия. Тъй като поначало идеята на бранд одитите е да се разкрие кои са съвременните марки, замърсяващи с пластмаса, група доброволци предприе почистване на еко-пътеката от хижа Ледницата до пещера Ледницата, включително почистиха първите зали на пещерата. По продължението на двукилометровата еко-пътека на 1720 м. н.в. бяха събрани 5 чувала пластмасови отпадъци от съвременни български и чуждестранни марки. Одитът показа най-много пластмасови бутилки от безалкохолни и алкохолни напитки, както и полиетиленови торбички, следвани от полипропиленови чашки и опаковки на множество сладки изделия и други ‘бързи’ храни.

Евгения Ташева от “За Земята”: “В България производители на бутилирани напитки са против въвеждането на депозит върху техните еднократни пластмасови бутилки. Възвръщаемият депозит е доказал ефективността си за събиране и рециклиране на опаковките не само в Германия, но и в още близо 40 страни по света.” (Източник: https://reloopplatform.eu/reloop-releases-global-overview-of-deposit-return-systems/)

Призоваваме корпорациите спешно да намалят производството на пластмаса за еднократна употреба и да намерят иновативни решения, фокусирани върху алтернативни системи за доставка, които не създават замърсяване!

Светът има спешна нужда компаниите, които са съзнали това замърсяване, да променят своите практики!

Подробните резултати от одита у нас:

Опаковки за храна

17 бутилки от минерална вода: 15 неидентифицирани производители+ 2 малки бутилки Девин

Безалкохолни напитки от български марки като ЕСЕ, Дерби (5 бр., различни разфасовки) и от чуждестранни марки като Prisun и разпространявани от Лидл.

Разбира се, намерихме и бутилка Coca Cola, малка Coca Cola Light, Sprite, Fanta.

Кафе „Нова Бразилия“ от Mondelez – 3 бр.опаковки

Нескафе 3 в 1 от Нестле – 3 броя

Олио, опаковки от хляб – местни и от Лидл, юфка, пуканки („Чериса“), закуски като милинка, захар „Фиоре“, произведена от „Шери 61“, Ядки „Елит“

Разтворима супа от Истанбул

3 бр. вафли от Румъния, вафла Морени на Kraft food, вафла Боровец  от „Ден и нощ“, вафли и сладки от Престиж, Crispy от Украйна, турски трюфели Elvan, сладки изделия от Нестле, кроасан на 22 Карата, лукчета на „Захарни заводи“

Пластмасова чаша Туборг

8 Обикновени чаши

8 Торбички и 4 найлони, дебел чувал

 

Алкохол

Бира в пластмаса

Шуменско (4 бутилки), Астика, капачка от Каменица, Argus и Deep от Лидл 

Бира в кенчета

4 общо кенчета българска бира – 2 Ариана, 1 Загорка, 1 Шуменско

2 чуждестранни чрез дистрибуцията на Лидл (Argus)

3 консервни кутии

Алкохол и безалкохолни в стъклени опаковки

Пиринско и Загорка в стъкло

3 вина, неидентифициран производител

Мастика „Пещера“ – 2 бр. и „Търговище“, коняк „Слънчев бряг“, „Мадара“

Винпром „Ямбол“, винпром „Пещера“ 200 мл.

Българска лимонада от 300 мл. в стъкло

 

Продукти от домакинството

Торбички 8 (PET) и найлони 4, дебел чувал

Препарати за почистване, машинно масло – 2 вида, 2 различни марки син камък, битови свещи, кухненска ролка, гъба

3 пластмасови табелки Speedy

 

Лична хигиена

Крем боя за коса на Престиж

Мокри кърпички – 6 бр.

Дамски превръзки

Лекарства в стъклени шишенца

 

Пособия за тютюнопушене

български цигари „Кинг“ и кибрит

множество фасове по пътя

 

Как се прави бранд одит вижте на сайта на BFFP и на български тук: https://zazemiata.stage-test.eu/resources/brand-audit-bg/

Свалете формата за попълване и визуален гайд как да разпознавате и групирате различните видове пласмаса.

by