За Земята сърдечно ви кани на Чистене 2013 в Национален Парк Централен Балкан от 13 до 20 юли.
Поради мащабността на Балкана тази година ще атакуваме боклука с две отделни групи от северната и от южната страна на Стара Планина. Лъч 1 стартира почистващата акция от северна България, като преминава през хижа Плевен (над град Априлци), огрява заслон Ботев, премита самия връх Ботев и завършва на хижа Тъжа. Лъч 2 се устремява към планината от юг към хижа Соколна (над село Габарево), ощетва местността Синаница, овършава отпадъците на връх Триглав и се обединява с Лъч 1 на хижа Тъжа. Лъч 2 ще удари и едно рамо на Парка, като поднови маркировката по маршрута Соколна – Триглав – Тъжа.
И тази година целим да почистим основните туристически маршрути, да елиминираме стари бунища покрай хижи и заслони, като създаваме, разпрострняваме и утвърждаваме културата на „боклука в раницата“ сред хижари и планинари.

Места и дати за 2013
Лъч 1
Хижа Плевен: 13 и 14 юли; заслон Ботев: 15 и 16 юли; хижа Тъжа: 17, 18 и 19 юли
Лъч 2
Хижа Соколна: 13, 14 и 15 юли; връх Триглав: 16 юли; хижа Тъжа: 17, 18 и 19 юли.

 

От За Земята
Организираме терен за палаткуване около базовите хижи и осигуряваме вкусни вегетариански гозби по цели три пъти на ден 😉

От вас
Доброволния труд по намиране, изриване и изнасяне на отпадъците до определени места, от където те ще бъдат транспортирани до законни сметища… както и лудории, смехории, песни, танци, споделяне на опит, идеи и отговорности.

Как да се включа
Ела на чистенето, като се запишеш в този формуляр до 08 юли: https://docs.google.com/forms/d/10_PH_27Bu3Z4-djG-St6PJjSKIWU9UfhaL5pMhodrgo/viewform

Как да помогна
Стани доброволец за организирането на чистенето. Пиши ни, ако това те заинтригува, и ще обсъдим как можем да работим заедно. Направи дарение за независимото финансиране на кампанията (виж по-долу как).

Какво е чистенето
Чистенето е една високо-интензивна, високо-надморска и освежителна активност за дълбочинно прочистване на високопланинските терени, където все още се намират отпадъци, често невидими за случайния турист.
Кампанията е на ход вече 15 години, през които почистихме голяма част от високо-планинските хребети из България. Освен че заедно свалихме над 61 тона отпадъци от планините, създадохме и общност от хора със споделени ценности за грижа и закрила на природата; общност, където всички участваме в организацията, във взимането на решения и поемането на отговорност.

Направи дарение за почистването
От 2011 година почистванията се финансират изцяло с дарения и материална подкрепа от широк кръг приятели и съмишленици, за което отново ви благодарим.
За да продължим независимото реализиране на кампанията разчитаме на вашата подкрепа и тази година.

Как да дарим
1. На адреса на За Земята: гр. София, бул. Янко Сакъзов 11 Б, партер;
2. На банковата сметка на За Земята, като посочите основание за трансфера „Дарение за почистване“ и ваш телефон или имейл за връзка:
Име: Екологично сдружение За Земята
Банкова сметка в EUR: BG35UNCR96601407425430
Банкова сметка в лева: BG70UNCR96601007425415
SWIFT код: UNCRBGSF

Контакти в За Земята:
Драга – dragomira[at]zazemiata.org
Филка – fisekulova[at]gmail.com
тел. 02 943 11 23
моб. 0896 62 88 08

by