На 28 и 29 май в Дома на киното Арт фест и екологично сдружение „За Земята” ще насочат вниманието на зрителите към състоянието на околната среда със селекция от документални филми.

На 28 май от 18.00 часа в рамките на събитието ще се състои премиерата на новият документален български филм „Нигерия кърви петрол” на режисьора Генади Кондарев. Специалната премиера на българския документален късометражен филм „Нигерия кърви петрол” ще разкрие действията на петролните компании в делтата на река Нигер през 2011г. От друга страна филмът представя и алтернативните енергийни решения, възможни без да се влияе върху климата. След прожекцията на зрителските въпроси ще отговаря лично режисьорът Генади Кондарев.

 

На 28 май от 19 часа документалният хит „Бунище Земя” ще бъде представен лично от проф. Пол Конет, един от главните експерти във филма, специален гост на фестивала и световно признат учен в областта на Нулевите отпадъци. След прожекцията на „Бунище Земя” проф. Конет ще дискутира с публиката темата за предотвратяването на отпадъците и замърсяването на земята.

Още един български късометражен филм „Банко и Добри” създаден през 2005г. ще насочи вниманието веднъж върху болезнената за много хора тема за застрояването на Пирин. „Банко и Добри” ще бъде показан заедно с още няколко документални късометражни филма на екологично сдружение „За Земята“, посветени на важните теми за генно-модифицираните организми и търговията с храни.

На 29 май от 15:45 до 18:45 ще бъда показана селекция от кратки филми на световната екологична организация Greenpeace по важни и неосветени теми като електронните отпадъци, състоянието на климата по света, екоравновесието на световните океани и генно-модифицираните организми.

Това е първо издание на феста RecyCult, който цели да предизвика размисъл, като посочи горещите проблеми в световен и национален мащаб и подскаже пътища за решаването им.

Цялата програма на филм фест RecyCult:

28 май
15:30 – късометражни филми на За Земята за ГМО, хранителна независимост, Банко и Добри
18:00 Нигерия кърви петрол + дискусия с режисьора Генади Кондарев
19:00 Бунище Земя + дискусия с проф. Пол Конет – експерт във филма
21:00 Повече от мед

29 май
15:45 – 18:45 – късометражни филми на Грийнпийс + дискусия с представители на Грийнпийс България

Цени на билетите: 6 лв / 4 лв (за учащи и пенсионери)

Заповядайте!

by